De tropiska nätterna är troligen över för i år. Nu är parkeringarna i inte längre proppfulla och vissa turistmagneter som Tosselilla och vår lokala sommarrestaurang Talldungen stänger för besökare. Årets turistsäsong beskrivs som bättre än någonsin av många – fler verkar hitta hit! Det finns en väldigt aktiv diskussion om att förlänga turistsäsongen på Österlen och en destinationsprocess är igång som ska göra att det redan 2017 eller 2018 finns mer som lockar turister även i september och oktober. Planer smids och samarbeten har redan börjat.

Företagare i turistbranschen vill ha bättre förutsättningar med lönsamhet året runt (nåväl längre än nu i alla fall). Så även om jag av egoistiska skäl kan njuta av att ha Österlen lite mer för mig själv, så är det ju synd ifall inte fler får njuta av de kommande veckorna. Stranden vid Haväng är lika vackert vit och vattnet kan vara varmare än i juli. Vandringsleder och cykelstigar ligger redo. I Brösarps konsthall öppnar i dag en ny utställning med grafikern Ann Makander.

Brösarps norra backar skiftar i lila, grönt och eldrött. Där uppe kan du visserligen inte längre självplocka hallon (se tidigare blogginlägg) men ändå se internationell glaskonst hos Elna Jolom eller den välskötta 1700-talsgården Glimmeboda. I Skåne Tranås kan du äta stjärnbelönad mat hos Daniel Berlin eller fika franska chokladfyllda bullar på caféet. I Kivik steks sill och spätta i hamnen eller så bjuds det på högläsning av noveller i kapellet.

Det finns helt enkelt mer att göra än man hinner nu när arbetet återigen kallar på morgonen.
Fast en välkommen förändring, i strävan mot att göra Österlen mer välkomnande året runt, njuter vi ohämmat av. Vår lokala matbutik, Götes Allköp, brukar vid den här tiden återgå till sina ordinarie öppettider 9–19 efter att under sommaren ha utökat till 8–20. Men detta år har de bestämt sig för att inte ändra tillbaka och vi njuter nu av att kunna gå handla en sista sväng efter läggning av barnen.

/Fabian


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.