[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det är årets varmaste dag och solen håller så saktmodigt på att sprida längre och längre skuggor från väster. Äppelskörden har kommit i gång och det känns som att det kommer att bli en tropisk natt. När jag lämnade jobbet efter en afterwork i Kristianstad var det 32 grader i skuggan.

Jag och min fru är på väg till Kivik för att gå på bio. Vi ska se Florence Foster Jenkins med Meryl Streep i huvudrollen. Inte bara är det en sällsamt vacker väg till biografen, genom backarna, Vitemölla och stranden i Kivik, där vi parkerar bilen. Själva biografhuset ligger mitt i ett vanligt villakvarter, vanligt för Kivik det vil säga.

Huset byggdes specifikt för filmvisning och redan 1907 visades den första filmen här. Det var godtemplarorden Bernadotte som uppförde byggnaden men redan 1912 bildades Kiviks biografförening och tar över filmföreställningarna med egen utrustning. På husets gavel vittnar Marilyn Monroe och Charlie Chaplin i klassiska poser om vad byggnaden har att bjuda på.

Det pittoreska lilla gatuhuset ligger inbäddat bland stockrosor och körsbärsträd ett äkta stenkast från stranden. Denna varma sensommarkväll är den svala havsbrisen en välkommen fläkt innan vi träder in i biosalongen. På söndag är det barnens tur att åka hit. Då ska de se matinéfilmen Hitta Doris.

Kiviks bio

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16725″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.