[vc_row][vc_column][vc_column_text]De Hollywoodinspirerade Brösarpsbokstäverna är uppsatta på krönet av hästhagen nedanför byängen bakom Gästgivaregården. Första söndagen i september varje år firas Brösarpsdagen. Det är bygdens eget ståhej där knallare säljer hantverk, barnen har loppis, och byarna har dragkamp om vilken by som är starkast i nejderna. På Brösarpsdagen brukar det vara fullt av aktiviteter och det är aldrig exakt samma två år i rad.

Dragspelaren sätter i gång klockan 11 och markerar starten får årets dag. Nytt för i år är tävlingen ”Långsammast i Brösarp”. Det är en cykeltävling där det går ut på att cykla så sakta som möjligt på en sträcka som är cirka 10 meter. Det börjar också anlända den ena dekorativt utsmyckade cykeln efter den andra, för parallellt pågår ”Pimp my bike”. En riddarcykel och en discohoj, och däremellan ett sjörövarskepp på två små 16-tumshjul rullar småkaxigt in på byängen.

Dragkampen är det stora dragplåstret. Det är som ett koncentrerat Champions League där man slopat kvalspelet och går direkt på gruppspelet där alla möter alla, för att avslutas i en final där ettan möter tvåan som sista programpunkt för dagen. I år är det Brösarp, Norra Lökarröd, Eljaröd, Maglehem och titelförsvarande Norra Björstorp som gör upp.

Klockan 13 är det alltid ankrace i bäcken. Innan dess har folk kunnat köpa numrerade lotter och sedan är det bara att heja på sin gula plastanka när tunnan med ankor stjälps över ända från bron uppe vid Albovägen. I år har vi två ankor att heja på. Vi står vid första lilla bron och väntar med spänning på att ankorna ska dyka upp. Vi har nummer 30 och 80. Till vårt minsta barns förtjusning dyker hans anka till slut upp bland de tio första och han kommer att få välja ett pris.

Det pågår också agility där hundar visar upp sina färdigheter runt en bana. Men populärast bland de minsta är trots allt Brösarps back-o-dalbana och den stora röda hoppkudden som är uppblåst så fort det är festligheter i byn. Längst ner på byängen har Brösarps IF ställt upp ett mål där du kan sparka en fotboll med full kraft för att se hur hårt och snabbt du kan få bollen att flyga, mätt i kilometer per timme.

Klockan 14.30 är det final i dragkampen. Vilken by är starkast? Brösarp eller Norra Björstorp? Det var inget snack om saken i år heller. Norra Björstorp vinner för tredje året i rad och får sätta upp vägskyltarna vid byns in- och utfarter ytterligare en gång.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16779,16776,16782,16775,16781,16780,16777,16778″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/G4NAsYoycLc”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.