[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jag minns från min barndoms 70- och 80-tal hur cirkusarna kom till Brösarp. Det var Maximum, Brazil Jack och andra stora cirkusar som med jämna mellanrum rullade in sina cirkusvagnar och slog upp stora tält på fotbollslagets grusplan. Det var inte varje dag man såg elefanter strosa runt i Brösarp, om än tjudrade innanför Brösarps IF:s stängsel.

Numer är det inte lika stora cirkusar som hälsar på i våra trakter. Visserligen händer det att Maximum eller Brazil Jack kommer till Simrishamn, men av de som stannar till i byn är det mest mindre. Och det är vi ganska nöjda med faktiskt. I dag kom Cirkus Bambino till byn. En liten cirkus som skräddarsytt sin föreställning för barn. Bambino betyder ju just barn på italienska för övrigt. Och när barnen är i fokus blir det ofta roligare för hela familjen.

Stämningen bland barnen var uppskruvad timmarna innan cirkusen skulle börja, precis som det ska vara. Till slut är det äntligen dags att cykla upp till idrottsplatsen. Den här gången är tältet uppslaget på parkeringen framför B-planen och om tur är går inga elefanter runt tältet. Vi köper popcorn och slår oss ner, och första akten sätter i gång.

Det jongleras och balanseras, och briljeras på alla möjliga sätt som man förväntar sig på en cirkus. En tjej lyckas snurra fyrtio rockringar till min fyraårings enorma förtjusning. En kille balanserar sex stolar ovanpå varandra på hakan. En annan kille lyckas balansera sig själv, ståendes på armar, ovan på samma sex stolar.

I pausen får alla barn som vill rida några i varv i manegen på de små svarta ponnyhästarna som just har travat runt med sitt nummer. Alla barn som vill får också balansera en snabbt snurrande basketboll på en pinne, men hjälp från en snäll liten pojkclown. Samme clown fortsätter sedan att demonstrera sin skicklighet i att snurra saker när han lyckas hålla i gång åtta spinnande porslinstallrikar på varsin bambustav utan att en enda tallrik trillar ner. Som final är det cirkusdirektör Bambino själv som klipper sönder tidningar med pisksnärtar och kastar kniv mot sin fru, medan min sjuåring storögt tittar på med öppen mun.

Inget nummer i sig är direkt halsbrytande, speciellt inte för mig som själv jobbat en turné på det som tidigare var landets största cirkus. Men det behöver inte vara halsbrytande för att barnen ska ha roligt. Det är tillräckligt makalöst för mindre barn som det är. Skratt smittar av sig. Man ser hur kul cirkusartisterna har. Bambino är en liten cirkus. Faktum är att cirkusen består av en enda familj som gör allt själv. Mor och far och deras sex barn. Och de har kul tillsammans när de uppträder, vilket som sagt smittar av sig på barnen och i sin tur på föräldrarna. Så jag är glad att det är en liten cirkus som kom till byn, för det här blev en stor kväll för mina barn.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16888,16892,16890,16891,16893,16894,16889,16895″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/K4dzGxuuvNI”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.