[vc_row][vc_column][vc_column_text]Gallring pågår, inte i skogen utan på Brösarps bibliotek. Gallring pågår är också titeln på den suggestiva thriller i biblioteksmiljö som med hjälp av Riksteatern turnerar i Sverige och i dag gästar Brösarp. Jag och äldste sonen har cyklat till biblioteket, sjuårige sonen för att lämna och låna böcker och jag för att se teater.

Vi kommer några minuter innan föreställningen börjar och när min son ser att det hänger hörlurar på alla stolar blir han nyfiken. Det står tydligt att målgruppen är vuxna men det finns två lediga platser kvar. Personalen nickar så även han stannar. Vi sätter oss ner och tar på oss hörlurarna, med sladden åt höger enligt ljudteknikerns instruktioner.

I vanliga fall brukar en föreställning börja med att ljuset släcks ner, men inte här. Verkligheten pågår simultant medan dovt ljud sakta stiger i lurarna. Vi hör hur någon står och bläddrar någonstans. Vi tittar runt för att försöka ser var det kommer ifrån. Där! Bakom en hylla står någon och bläddrar. Teatern gör inget avbrott i den vanliga biblioteksverksamheten. De två skådespelarna rör sig fritt och försiktigt bland folk som letar, lämnar och lånar böcker.

I lurarna här vi hör någon viskar, ackompanjerat av suggestiva klanger, brus och effektfulla ljudinstallationer. Vi kommer nära utan att vara det och kan på ett nästan intimt sätt följa berättelsen, som att vara där mitt i pjäsen men ändå inte. Nästan som att vi tjuvlyssnar.

Gallring pågår utforskar vad som döljer sig bakom våra fasader och varför vi upprätthåller dem. Även om längtan efter sammanhang, drömmar och om kampen för överlevnad. Vi hör hur de båda skådespelarna går ut genom dörren. Fåglarna kvittrar och dialogen fortsätter, trots att det är mörkt ute låter det som högsommar i hörlurarna, och föreställningen är slut.

Allt detta får vi uppleva under de drygt fyrtio minuter som föreställningen varar. Min lånar en bok om deckarmysterier och är belåten med kvällen. Det var en kul kväll på biblioteket i Brösarp.

Mer om Gallring pågår

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16923,16924″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.