[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Att kliva in i Österlens glashytta en helg nu i oktober är som att tjuvkika in i konstnärers konfliktfyllda vardagsrum. Här håller visserligen glaskonstnären Elna Jolom till året runt, men just nu pågår glasmässan Mästarna bakom glaset och hon har bjudit in några av världens bästa konstnärer fem helger i rad. Det är gräddan av mästare, blandat med unga lärlingar och så en bunt konstnärer som aldrig varit nära en glasugn. Det är i mötena mellan de här aktörerna, när de tvingas samarbeta, hitta lösningar och ny inspiration av varandra som den där intima känslan infinner sig. Som att man är del av något privat och lite hemligt.

Glasmässor brukar handla mycket om att ta del av de fantastiska resultaten av någons skapande; vaser, skulpturer och skålar som kan vara så detaljrika och vackra att man inte förstår hur de blev till. På den här glasmässan på Österlen finns just sådana klassiska utställningar också.  På Drakamöllans gårdshotell, Kiviks Musteri, Fabriken i Bästekille och Österlens Glashytta går det att se glaskonst av högsta internationella klass.

Men det som starkast stannar kvar efter ett besök i hyttan är den där smått förbjudna och euforiska känslan av att ha fått ta del av processen innan objektet blev klart. När ansedda glasmästaren Davide Salvadore från Italien satte i gång med sitt verk blev det snabbt tydligt hur beroende man är av varandra när glaskonst ska skapas. Två lärlingar och snart två ytterligare glaskonstnärer blev direkt involverade i alla de där små momenten där den glödheta glasmassan ska tämjas. En sekunds felaktig rörelse och konstverket kan vara förstört, eller än värre, någon få allvarliga skador. Det är fascinerande och lite läskigt.

Årets tema på den fjärde upplagan av Mästarna bakom glaset är Crossing Borders. vilket inte behöver någon närmare förklaring efter att man bevittnat ett sådant där gränsöverskridande samarbete. Tusentals besökare verkar känna samma sak om man ska döma av mummel i lokalen och reaktioner på sociala medier.

Det är nya team varje helg och just i dag jobbar visst den svenska mästaren Börje Lindberg med bland annat amerikanerna Austin Stern och Brandyn Cahallan samt svenska Ludvig Löfgren. Nästa helg kommer prisade serietecknaren Liv Strömquist, som för övrigt har rötter mellan Brösarp och Tavlunda, att möta amerikanska Tillie Burden och Amy Kruger tillsammans med Elna Jolom i glashyttan. Den 5 november är festen slut för detta år, men glasmässan lär komma åter.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16930″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.