[vc_row][vc_column][vc_column_text]Trots att julmarknaden i Glimmeboda alltid är först ut i säsongen av marknader med julfokus så kan man denna gång säga att den kom en vecka för sent. Snön försvann ju nämligen efter förra helgen och det finns få saker som ramar in en julmarknad bättre än snö.

Men det finns ju en anledning till att vi återvänder till denna marknad varje år. Skälet är att på 1700-talsgården Glimmeboda får man julkänsla oavsett väder. Här finns det genuina, historien, det mysiga och oförställda som i kombination med tomteluvor, juläpplen, knäck, vörtbröd, halmpynt och hemstöpta ljus får en att börja längta 34 dagar framåt mot julafton. För barnen är det en tradition att lämna in sin önskelista till tomten här.

I år var vi tvungna att åka dit redan vid lunchtid på dagen och därför missade vi tomtens besök som alltid bruka vara runt 15-tiden. Men vi vände den hopplösa känslan av ”jag kommer inte få några julklappar i år för tomten vet inte vad jag önskar mig” till en ökad känsla av mystik och saga genom att göra farfar till kurir. Han fick hedersuppdraget att lämna listorna till tomten i barnens ställe.

Vi hann i stället med ett snurr på chokladhjulet och fiskedamm. Tänk så häpen 4-åringen blev när hon drag upp ett par kalsonger med fiskespöet. Men på andra försöket kom en adventskalender med chokladbitar. Dessutom passar vi alltid på att göra stadiga inköp av Glimmebodas eget mjöl, som är en bieffekt av deras halmtak till vilket de odlar sin egen säd och får mjölet ”på köpet”. Scouternas saffranbiscottis och nystöpta ljus framställda genom 25 doppningar i Glimmebodas stearingryta fick också följa med hem.

Anledningen till vårt tidigare besök på marknaden var förresten 7-åringens debut som musikalartist. Visserligen i en väldigt liten biroll som ängel, men ändå debut i musikalen ”Ängel utan vingar” som barnkören i Brösarp var en del av. Så kom ytterligare lite julstämning bland barnsång och mandariner och vi är inte ens färdiga med november.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16978,16979,16980,16981″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.