[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Det är så klart alltid stort att lämna förskolan för skolan, men en sak kryddar den där känslan av att ha blivit stor lite extra: att själv få ett lånekort och kunna botanisera bland bokhyllorna på biblioteket. Från förskoleklasspremiären kan barnen själva resonera med bibliotekarien om titlar och ämnen och sedan ansvara för att lämna tillbaka böckerna, vilket ju är ett jättekliv in i vuxenvärlden.

I Brösarp har vi vårt eget bibliotek, vilket ligger på samma adress som förskolan och skolan. Det ger en fantastisk närhet till böcker och väldigt naturligt förhållande till litteraturens möjligheter, vilket märks för vi lånar med per capita än någon annanstans i kommunen. Vi har kunnat kombinera dagishämtningar med boklån sedan barnen var små, men nu har alltså vår 7-åring haft sitt eget lånekort i drygt ett år.

På sistone har det till och med inneburit fördelen att vi kan skicka med honom hela familjens utgående boklån, då det ingår i hans måndagar i skolan att besöka biblioteket. De där regelbundna besöken har gjort att han haft möjlighet att utforska olika intressen. Först var det Mulle Meck-titlar som stod högt i kurs. Sedan kombinerade vi länge allsköns Legoböcker som reserverats och skickats från hela Österlen med Extra Lätt att Läsa-böcker som med sina versaler blev ingången i läsandet på egen hand. Just nu är det gåtböcker som han lånar en handfull varje gång och som han sen roar klasskamrater, lärare, oss föräldrar och morföräldrar med varje gång tillfälle ges. Varför är älgen rädd för att rulla sig i snö? Vad är slutet på allt? 

Genom biblioteket i Brösarp har vi tillgång till hela sydöstra Skånes bibliotekshyllor eftersom de har ingått ett samarbete sedan ett par år tillbaka. Vi kan låna i Brösarp och lämna i Simrishamn, eller beställa böcker från både Sjöbo och Skurup. Dessutom bjuder biblioteket på bokfika, sångstunder och teater. På loven finns aktiviteter och föreläsningar. I framtiden kommer ännu mer för i kommunen finns planer på att utöka verksamheten på biblioteksfilialerna och dessutom erbjuda ”meröppet” där låntagaren kan låna böcker även utanför ordinarie öppettider. Det lär alltså kunna bli ännu fler besök på biblioteket framöver.

PS. Svaren? Älgen är rädd för att bli ren och slutet på allt är naturligtvis ”t”.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16988,16987″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.