[vc_row][vc_column][vc_column_text]– Det finns två slags tåg, slog vår 4-åring fast strax efter lunch på söndagen. Hon fortsatte sedan att förklara att det ena var sådana tåg som ”man åker till mormor och morfar med” och det andra är ”tuff-tuff-tåget”.

Medan vi cyklade uppför en backe undrade hon sedan vilket av dessa tåg det var vi var på väg mot. Man hade ju kunnat att tycka att vår avsaknad av packning och den lantliga miljön skulle skvallrat om att det knappast var ett X2000 vi var på väg mot, men innan jag hann börja resonera kring detta så kom svaret på andra sidan träden. Ett bolmande fluffigt vitt ångmoln dök upp och samtidigt ljöd en tågvissla.

– Tuff-tuff-tåget!

Det står faktiskt så på barnbiljetterna som man köper i biljettluckan på Brösarps station där allting är autentisk tågstation hämtad minst 70 år tillbaka. Samma vita fluffiga moln glider sedan över backar, åkrar, små byar och kyrkor medan vi tuff-tuffar fram och loket ångar på. Det här tåget, som körs av Skånska Järnvägar, är inte bättre än SJ på punktlighet men är en betydligt häftigare upplevelse. De ideellt arbetande eldsjälarna i Skånska Järnvägar har lagt ner tusentals timmar på att hålla alla vagnar i fint skick, men inte kompromissa på historik äkthet.

I vagnen näst efter ångloket sitter de som njuter av julbordet i en perfekt nyrenoverad vagn från 1948. Vi själva nöjer oss med torkad frukt och äpplen i väskan medan vi reser till S:t Olof tur och retur. Extra tillskott i matsäcken kommer tomten med som delar ut sötsaker till barnen. Jultåget erbjuder Skånska Järnvägar två söndagar i december med tre avgångar varje dag.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”” onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” frame=”” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.