Mitt i hjärtat av vår lilla by ligger en stor vitputsad gammal läkarvilla. Någon läkare har inte bott i huset på över fyrtio år, sedan min morfar med familj flyttade till ett eget hus, och vårdcentralen kunde växa. Redan 1859 fick Brösarp för övrigt sin första provinsialläkare, som tredje ort i gamla Kristianstads län, men det var inte förrän på 1930-talet som verksamheten flyttade till dagens läge efter en rockad med byns veterinär. Brösarpsborna har med andra ord haft lång tid på sig att ta primärvården till sina hjärtan, vilket patientundersökningar brukar visa år efter år.

När du sätter dig i väntrummet på Brösarps vårdcentral ser du en blombukett på bordet. Det är ingen som vet var den kommer ifrån men varje torsdag kommer en ny blomsterbukett, år ut och år in. Troligen är det en belåten patient som vill tacka för något, med exakt för vad vet heller ingen, bara att blommorna levereras via byns lokala blomsterbutik. Över femtusen patienter finns registrerade så det finns många potentiella patienter att välja mellan, men eftersom blomsterdonatorn vill vara anonym får denne förbli ett mysterium.

Förra veckan kom Sveriges kommuner och landsting (SKL) med resultatet från sin årliga nationella patientenkät inom primärvården, och i vanlig ordning, precis som blommorna på bordet, hamnar vårdcentralen i Brösarp i topp. Går man in och läser själva statistiken ser man att den gamla läkarstationen, som den kallades för, ligger en bra bit över snittet på alla punkter.

Ystads Allehanda: Gärsnäs och Brösarp i topp när patienterna får välja

Sydsvenskan: Blommor till vårdcentral ett mysterium

Kvällsposten: De har fått blommor anonymt – i sex år

Region Skåne: I Brösarp är patienterna som nöjdast

Ystads Allehanda: Brösarps vårdcentral i topp i regionmätning

Ystads Allehanda: Österlens bästa vårdcentral

SKL:s nationella patientenkät

/Fabian


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.