[vc_row][vc_column][vc_column_text]På sociala medier såg jag någon vilsen ung mor ställa frågan ”vad äter ni till påsk egentligen?”. Om ni är fler som sett komikern Johan Glans utmärkta stand-up om vår svenska påsk, så kan man inte låta bli att skratta åt både frågan och hur vi firar denna högtid som ju egentligen handlar om han som blev korsfäst. Det är egentligen en väldigt konstig mix av julmat, fjädrar, ägg och barn som vi klär ut till kärringar.

Jag gjorde en spaning i Brösarp för att se hur påsken, eller åtminstone skärtorsdagen, firas här. För det första kan vi konstatera att folk handlar stora mängder mat inför sina kommande påskbord. Utanför vår lokala, och för dagen väldigt välbesökta, mataffär bjöds det i dag på lite extra underhållning i form fika, lotter, äggmålning och en cyklist med en apa på ryggen. Ja, det där kanske vi behöver förklara lite. Det var juiceföretaget Rynkeby som var på plats och de sponsrar ett cykelteam som i sin tur samlar in pengar till barncancerfonden. Mannen som fick maskoten (är det en apa?) på ryggen har som uppdrag att cykla till Paris i vår – i dag gjorde han dock bara en runda i Brösarp. Vi passade på att måla ägg och äta bullar i det fjärderpimpade tältet.

Men påsken i Brösarp, och på Österlen, handlar ju framför allt om något annat: konst. Nu drar Konstrundan i gång och i år är det den 50:e upplagan. I Brösarp ställer bland annat Lennart Aschenbrenner ut målningar och etsningar på Brösarps konsthall. Men inom tio minuters bilfärd finns minst ett 20-tal andra konstnärer som hängt ut den gul-röda bollen som indikerar att man är en del av Konstrundan. Lägg därtill ett gäng hobbymålare som också bjuder in till besök när vägarna runt Österlen lockar konstintresserade.

Svaret på frågan då som jag såg på sociala medier – vad bör vi äta till påsk? Ägg, praliner, marängtårta och skaldjur blev svaren som trillade in. Det tycker jag låter som en utmärkt start på påsken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17256,17255″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.