[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Röda torget i Moskva och Gröna torget i Köpenhamn har fått en ny kompis, nämligen gula torget i Brösarp. I helgen var det invigning av det nyrenoverade torget som nu fått nytt liv efter att i många år stått som en tom asfaltsplan efter att byns busstation flyttade till en bättre plats. Nu finns här Brösarps backar, Hallamölla vattenfall och traktens vandringsleder fångade i symbolik på en liten yta granne med apotek och pizzeria.

 

Det är Brösarps byagille som i samråd med kommun fått arbeta fram ett torgförslag och det är ett fint exempel på demokrati i praktiken som blir möjlig genom att tillhöra en mindre kommun och en by som har ett aktivt byagille. Sen ska vi inte sticka under stol med att byagillet inte alls fick igenom alla sina förslag, som bland annat innehöll en dricksvattenfontän, ett uteschack i plattsättningen och en svagt slingrande gång mellan minibackarna (precis som väg 9 genom de södra backarna) – men demokrati handlar ju också om kompromisser.

 

Torgets gula färg kommer dels av det stora rätblock, med gul ram, som nu pryder torget och som framöver kommer utgöra informationspunkt, talarstol och regnskydd vartefter behov. Rätblocket, eller kuben/boxen som den också kallas, har dessutom fått sällskap av tre gula stolar. Men genom troget passerar också den gula leden, Backaleden, som löper från Hallmölla till Haväng.

 

Gula band smyckade denna dag lyktstolpar i byn och självklart klipptes också ett gult band. För barnen fanns en utmaning som var mer brun än gul, så att säga, nämligen att leta reda på sex bajshögar på torget (dock på papper) och sen para ihop dem med rätt djur. Den gröna färgen har också sin självklara plats på torget, dels genom minibackarna och träden, men också miljötänket i att byns första laddstolpe för elbilar finns på torget.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17275,17273,17272,17271″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.