Det anses vara en gammal myt från en svunnen tid, men i Brösarp är det faktiskt sant. Storken kommer med de nyfödda barnen. Förr i tiden var storken en symbol för lycka och välstånd och den var utbredd över i stort sett hela Europa. Eftersom få fåglar är så stora att de skulle orka bära en liten bebis i näbben är det kanske inte så konstigt att man kombinerar storkens storlek med dess lyckobringande anseende, och låter sägnen sprida sig över 1800-talets Europa.

Men i takt med att människan dikade ut och omformade det gamla kulturlandskapet försvann storkarna alltmer, och så sakteliga började myten dö ut. Någon gång har den dock återuppstått igen. I varje fall i Brösarp, och exakt när vet vi inte. Vi vet bara att storken faktiskt kommer med de nyfödda spädbarnen, och har så gjort i flera decennier.

Egentligen är det inga konstigheter. När det föds ett barn i Brösarp sitter det nämligen en stork med en bebis i ett litet knyte i munnen någonstans på huset när de nyblivna föräldrarna kommer hem från BB. Och så har det gjort i fyra decennier. Ingen vet längre vem som började med denna nygamla tradition i byn. Men det vi vet är att både grannar och vårdcentralen i byn drar sina strån till stacken, och att det inte är en myt att storken kommer med de nyfödda bebisarna.

/Fabian

Sveriges Radio: I Brösarp kommer storken med bebisarna


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.