[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mat är ofta oerhört spännande eftersom det säger så mycket om både platsen och människorna som bor där. Något så banalt som ett besök i en vanlig livsmedelsbutik i främmande land kan öppna nya världar och insikter. Jag har rest, bott och arbetat på flera kontinenter och ätit diverse kulinariska konstigheter sett ur våra västerländska gommars perspektiv. Tamales på leguan, tacos på grisögon, limemarinerade nama-alger, friterade spindlar och vitlöksfrästa gräshoppor är minnesvärda exempel.

I länder som Mexiko, Vietnam eller Fiji handlar det inte om något populistiskt spektakel, för även om några rätter må låta galna eller vara utsökta delikatesser så handlar det först och främst om att ta vara på vad naturen bjuder på. Vilket vi i västvärlden tyvärr tappat kontakten med men som utgör en nygammal värld väl värd att utforska.

En som inte bara utforskar utan även har ritat om kartan i denna bortglömda matvärld är Daniel Berlin i grannbyn Skåne Tranås. Daniel har skapat en oas av kreativitet som för oss tillbaka till naturen och hela det spektrum av spännande smaker den kan bjuda på. Dessutom är middagen orkestrerad in i minsta detalj och blir en smakupplevelse där tajming och perfektion är minst lika viktiga som valet av råvaror. Allt ackompanjerat av de mest fantastiska viner och desserter du inte trodde existerade.

Två minuter och tre sekunder

Tio minuter bort från Tockabjär och Brösarp bjöds jag på en upplevelse utöver det vanliga – en kvällsmeny med namnet Ytspänning. Det började med en enkel nässelsoppa efter Daniel Berlins mormors recept, med klimp på nykärnat smör och krossad kardemumma. Här sattes standarden i vad som fortsätta skulle. Vaktelägg kokade i två minuter och tre sekunder, inlindade i torkad vildsvinssugga, vit nysjuden sparris i nötig sås och citronverbena, jäst pannkaka med vildpeppar och fläsk kokt i ättika, lever av vilda fåglar med rostad kastanj och kanel, rykande färskt grovbröd med nykärnat smör från både get och ko …

Franska viner, aromaäppelmust och saft på havtorn.

Kvabbso med jästa korn och rostade potatisskal och lite tångjuice, oxtartar på blodknäcke med rabarberkrås och anis, torsk med strandväxtkräm och tångkrabba, vitsparris i granjuice med hassel och vassle, bakad rotselleri med bröd på sitt brända skal och sin juice (makalöst välregisserat upplägg och servering) …

Franskt vin, champagne och saft på hallon och rosor.

Frusen kärnmjölk med …

Vild lök med inlagd äggula och frön i brynt smör, vaktel med den första gröna sparrisen till kirskålspuré och fågelskinn, killing med rödbetor och övervintrad spetskål …

Mer franska viner och saft på vinbär och björnbär.

Kronan på verket efter några timmar i trans serveras i form av plättar med oxelbladsglass och päronsirap tillsammans med riktigt gott dessertvin. Fullkomligt nöjd. Slutet gott allting gott trodde jag. Men då serveras som spiken i kistan något som är så gott att det knappt går att beskriva: frusen kärnmjölk med saltade flarn av äggvita och sockerstekt rosmarinsås, en glassliknande rätt som tar dig rakt upp i sjunde himlen och avrundar kvällen du aldrig kommer att glömma, blott tio minuter hemifrån. Och denna meny säger väldigt mycket om trakten den kommer från …

/Fabian Rimfors[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15584,15587,15585,15586,15589,15588,15590″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.