[vc_row][vc_column][vc_column_text]En gång om året blir Brösarp det absoluta navet i Skånes gastronomiska värld. Folk vallfärdar i tusentals för att smaka, äta och frossa i läckerheter av alla de slag. Eller vad sägs om knaperstekta mjölmaskar, chokladdoppade syrsor eller svalkande chilidryck?

Innovation är inget som saknas när matfesten drar igång. Inte heller tradition. Själv faller jag främst för det förstnämnda. I den gamla sandsilon (där bland andra multikonstnären Robert Wilson gjort installation) går jag på en föreläsning. Den handlar om hur vi kan utnyttja insekternas värld till vårt framtida proteinbehov. Jag och min äldste son stoppar varsin chokladdoppad syrsa i munnen och lyssnar vidare med stort intresse. När vi kommer ut ur silon vill min son ha en glass. Han får en och går resolut bort mot insektsståndet och strösslar mjölmaskar över kulorna.

Skogens mat och myter

En annan föreläsning handlar om det skafferi av vilda växter som finns runt oss – Skogens mat och myter heter programpunkten. Föreläsningen fortsätter ut genom dörren och runt på festivalområdet där föreläsaren Eva Ditlevsen rycker upp det ena ogräset efter det andra och förklarar vad det använts till genom historien. Också här många spännande och goda lärdomar. Visste du att svinmålla, ett av våra vanligaste ogräs, var en av våra viktigaste grönsaker under bronsåldern? Den har lika högt näringsvärde som spenat, men dubbelt så mycket C-vitamin.

En annan favorit är Albo Härads hembygdsförening (Brösarp ligger i Albo Härad) som står och säljer sitt egenodlade och egenmalda mjöl, ett fantastiskt gott rågmjöl och vetemjöl som de maler uppe på Glimmebodagården i Brösarps norra backar och säljer i bruna 1,5 kg-påsar, precis som förr.

Festivalområdet är fullt av utställare och än mer fullt av besökare, runt 10 000 tydligen. Festivalen sprider sig även utanför festivalområdet. Varför inte åka på äppelblomssafari och få både historisk inblick och magisk utsikt på köpet?

Utöver de chokladdoppade syrsorna och knaperstekta mjölmaskarna var Calientes chilidrycker min största överraskning. Under mina år i Mexiko lärde jag mig att det finns knappast något mer svalkande än chili i kalla drycker, typ öldrinken michelada. Calientes chili-lime-ingefärajuice är precis så god jag föreställer mig när jag ser flaskan.

Skål!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”15784″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.