Sugen på lite glukossirap, skummjölkspulver eller emulgeringsmedel? Eller lite ”arom” eller E412? Det är inte mycket i GB:s gammaldags vaniljgräddglass som har i ett glassrecept att göra. Och resultatet talar för sig själv. Inget vår gammelfarmor skulle känna igen och inget för Nobelmiddagen direkt.

Nej, själv är bäste dräng. Och NEJ, du behöver ingen glassmaskin! Grundreceptet för glass, som förresten kommer från franskans ord för is – glace, är kort och gott grädde, äggula och socker. Inte skummjölkspulver, 1,8 procent äggula och glukossirap, som GB snålar med. Hur du sedan smaksätter din hemgjorda glass med frukt, bär, saffran eller honung är upp till var och en. Använder du bara ekologiska ingredienser så smakar både grädden och äggulan betydligt bättre. Här är en favorit vi brukar göra:

Hemgjord gräddglass

5 dl vispgrädde
5 äggulor
1¼ dl socker
1 vaniljstång
2–3 dl blåbär och vildhallon

Skrapa ur fröna på vaniljstången och vispa tillsammans med grädden i en stor skål så hårt det nästan går utan att det blir smör. Tills det blir mycket ”skrynklor” i grädden. Vi vill ha in mycket luft i grädden. Separera äggen och vispa äggulorna i en ny skål tillsammans med sockret. Vispa även detta så hårt det går.

Mosa bären med en gaffel (därför kan du inte ha frysta bär) tills de är som en puré. Häll äggulesmeten och bärpurén i den stora skålen med vispgrädden och rör runt, vispa försiktigt så att ”marmoreringen” med bären inte försvinner. Häll över i byttor och ställ in i frysen. Det tar minst sex, sju timmar innan den är frusen. Ta sedan fram glassen och låt tina i 15 minuter innan du ska äta den. Servera och njut!

En annan favorit är att byta ut vaniljstången mot ett kuvert saffran och byta ut sockret mot honung, och i stället för bär rippla honung i mixen precis innan du stoppar paketet i frysen. Ljuvligt!

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.