[vc_row][vc_column][vc_column_text]På senare år har ribban höjts för vad som är en god pizza här på norra Österlen. Vedeldat och närproducerade råvaror av högsta kvalitet är minimikrav. Fridens Pizzeria, Kronovalls Vinslott och Tångdala Lönnkrog, alla serverar de utsökta delikatesser ur sina murade bakungnar, och alla ligger de bara dryga milen från Brösarp.

Nu har pizzatrojkan fått sällskap av ytterligare en, en fransk vit variant. Fast egentligen är det inte pizza utan en tarte flambée. Denna gång är det Madame Blå med sin franska bistro i Skåne Tranås som spadar gräddade godbitar ur sin glödande ugn.

Madame Blå har två varianter på sin meny: la traditionnelle och la vegetarienne. Vi beställer två traditionella och går och sätter oss vid bordet. Tio minuter senare får vi första tarte flambéen. Den kommer in på sin platta träspade och jag och min son delar den med den skärtrissa varje bord får. Meningen är att du äter upp första tarten innan du serveras nästa, och på så sätt har du varm måltid hela tiden.

Den ”vita pizzan”

Vad är då skillnaden mellan en pizza och tarte flambée? Det är inte bara den fyrkantiga formen och det franska ursprunget. Jo, till skillnad från pizzan så har tarte flambée ingen tomatsås. Här är det en mix av crème fraiche och yoghurt i stället, och därför kallas den för den ”vita pizzan”. Annars är lök, bacon, edamerost och champinjoner gemensamt. Den vegetariska har potatis i stället för bacon.

Enligt legenden var det tyskspråkiga bönder från Alsace, Baden eller Pfalz som skapade tarte flambée. Säkert är dock att den från början var en hemlagad maträtt som inte gjorde sin debut på städernas menyer förrän pizzan blev poppis på 60-talet. En tarte flambée användes för att testa värmen i de vedeldade ugnarna. Man visste att ungstemperaturen var rätt att baka när en tarte flambée blev klar på en eller två minuter. Kanterna ska gärna brungräddas en aning av den kringliggande glödande kolen. Resultatet liknar en tunn pizza.

I Skåne Tranås är det Sebastien Lanfranchi som bakar den ”vita pizzan”, precis som han lärt sig hemma i Alsace.

Hur det smakade?

Både jag och min son gick där ifrån med leende på läpparna.

/Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15909,15908″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.