Det har hänt några gånger att jag har sett den här frukten ute i skogarna runt byn. Jag misstänker att den har fått hjälp att hitta ut i det fria här på Österlen för egentligen kommer den från Asien. Betydligt vanligare är att jag stöter på denna exotiska och väldoftande frukt inne i byn. Den liknar ett äpple men när du biter i den inser du att det är något annat. Den stenhårda frukten är sur och sträv men bakom den tuffa fasaden skönjer du något otroligt aromatiskt, och det är också därför den använts sedan antiken och även fått renässans på senare år.

Vad är det jag pratar om? Jo, rosenkvitten, eller Chaenomeles som släktet heter på latin. Ute i skogen har jag sällan möjlighet att fylla några fickor men nyligen upptäckte jag stora mängder fallfrukt i rabatterna runt Brösarps vårdcentral.

Rosenkvitten är mycket nära släkt med vanlig kvitten. Och kvitten är ursprunget till marmelad. Ordet ”marmelad” kommer dessutom troligen från det portugisiska namnet på kvitten – marmelo.

Med andra ord är det dukat för att göra marmeladernas marmelad.

Rosenkvittenmarmelad

3 msk vatten
1 st citron (saften)
6 dl råsocker (kan behövas mer)
4 st rosenkvittenfrukter (ca 800 g)

  1. Skala och kärna ur kvittenfrukterna och skär dem i tärningar. Lägg frukten i en kastrull och häll över citronsaft och vatten. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 15 minuter.
  2. Tillsätt råsocker och låt koka ca 2 minuter. Obs! Det kan behövas mer socker. Smaka och avgör själv! Häll upp marmeladen i rengjorda burkar och låt kallna.

/Fabian

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.