[vc_row][vc_column][vc_column_text]Av tradition går alltid mina svärföräldrar på julotta, och nu när de reser ner till barn och barnbarn på Österlen för att fira jul har de tagit traditionen med sig. Själv har jag i stort sett bara gått i kyrkan på våra barns dop och vänners bröllop, men i år bestämde vi oss för att krypa till korset och följa med allihop, det är ju som sagt ändå en gammal tradition med julotta.

Brösarps kyrka är från 1100-talet och ligget vackert inbäddad mitt i byn med Brösarps norra backar som fond i horisonten. Att den är 900 år gammal syns inte så mycket på utsidan och det är svårt att föreställa sig att de äldsta delarna i romansk stil är uppförda samtidigt som sena Vikingatiden och den sista perioden av skandinaviska järnåldern. Men väl inne i kyrkan står du genast inför ett präktigt 1100-talsmonument: den höga altarväggen, där altarnischen/absiden öppnar sig.

Till kyrkans äldsta inredning från 1100- och 1200-talet hör också den ståtligt formade dopfunten av granit, där våra tre barn för övrigt är döpta. På 1200-talet gjordes även kalkmålningar som delvis finns bevarade. Det är med andra ord en stämningsfull miljö att komma i julstämning i och kanske är det också just därför som mina svärföräldrar har för vana att gå på julotta, och jag är beredd att hålla med. Trots att det är en grön jul i år så hjälper miljön och stämningen i och runt Brösarps gamla 1100-talskyrka till att sprida ett julskimmer över julafton.

Helst hade vi firat julen som på bilden ovan, men verkligheten i år är den nedan.

God jul!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16119″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.