[vc_row][vc_column][vc_column_text]Strålkastarna tänds och isen ligger spegelblank efter två veckors minutiöst spolande. Minst två gånger om dagen har den spolats, tidig morgon och sen kväll. Ibland till och med mitt i natten med ett tunt lager. Isen på den gamla uterinken vid Brösarps skola lockar skridskosugna från när och fjärran. Den har stått där nu i snart 50 år och vid det här laget har folk lärt sig att bästa isen brukar finnas i Brösarp.

När ishockeyrinken var ny föddes en tradition med att Brösarp och grannbyn Maglehem skulle mötas i en årlig ishockeymatch. Efter några dåliga vintrar på 70-talet föll derbyt så småningom i glömska men sedan några år har det blåsts nytt liv i den gamla traditionen igen. Ingen av byarna har något ishockeylag men hockeykultur finns det gott om. Brösarpsbarnen åker ofta skridsko på gymnastiklektionerna och på kvällar och helger fylls rinken med allt från hockeyklubbor till isprinsessor.

I fredags var det dags igen. Hockeyderby mot Maglehem. Tre år har gått sedan förra derbyt och Maglehem är regerande mästare. Förra gången sände SVT från ”rinkside” och tidningen Hockey skrev ett fyrsidigt reportage från den speciella kvällen vid porten till Österlen. Det var mycket att leva upp till i år. Byalaget i Brösarp har som vanligt laddat med gratis nypon- och blåbärssoppa så att ingen ska behöva frysa. Brösarps IF säljer korv som grillas över öppen eld vid bortre kortsidan av rinken.

Precis innan den svartvitrandige domaren blåser i gång matchen sprakar himlen av ett fyrverkeri och folkfesten är i gång. Den som vill representera sin by behöver bara dyka upp med hjälm, klubba och skridskor. Matchtröja lånas ut till alla som vill spela. Yngst i år är två 12-åringar och äldst en 54-åring med vitt tomteskägg. Extra cred till tjejen som kämpar för sitt Brösarp bland alla hockeykillar.

Mitt under matchen dyker Pelle upp, han som bor strax utanför byn och är psykologisk coach för Tre Kronor, ishockeylandslaget alltså, och berättar att han ska hälsa från förbundskaptenen Pär Mårts och hans högra hand Peter Popovic. De sitter hemma i Västerås och håller på Brösarp.

Rökmaskin och discosljus täcker upp för bristande balans på isen. 1–0 till Brösarp redan efter några sekunder. Men det krävs mer för att återfå hedern efter den senaste förlusten. Och mer skulle det bli. 25–8 till Brösarp efter tre gånger tjugo minuter och äntligen är ordningen återställd efter tre långa år. Ärevarv på isen med Pär Mårts Trofé inför jublande bybor.* Nu återstår att se om det blir returmöte i år eller om den matchen smälter bort. Tills nästa hockeyderby går det i varje fall att skåda den fina pokalen på Café Smulan i Brösarp.

* Efter hockeyderbyt och Tre Kronors hockeyskola 2013 gästade landslagets förbundskapten Pär Mårts ishockeyrinken i Brösarp för att slå ett slag för konstfruset. Han signerade då den hjälm som nu utgör kronan på det vandringspris det segrande laget härbärgerar tills nästa derby.

/Fabian

”Byar möttes i batalj på hal is” Ystads Allehanda 2016-01-22
”Pär Mårts gästade rinken i Brösarp” Ystads Allehanda 2013-02-09
”Vinterklassiker” Hockey nr 2 2013 (PDF)
”Snacka och derby – i bitande kyla” Kvällsposten 2013-01-26
”Barsk kyla vid rinken” Kvällsposten 2013-01-26

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/XYtIzp9J9eQ”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/NkZb7RLuCE8″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/aXL-_CQCc8A”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Sport

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.