Det börjar sprida sig en fantastiskt fin tradition på Brösarps skola. Ytterligare ett bevis på det fick jag i morse när jag lämnade sonen på fritids. Där satt en grupp på 5–6 barn med sina huvuden böjda över något där emellan dem. Lego, tänkte jag … eller en padda … men det var ett schackbräde!

Det tycker jag var en vacker bild av barn 2016, tre års åldersskillnad, men samlade över en totalt icke-högteknologisk pryl som schack. Dagen innan hade klass 4 på Brösarps skola återigen tagit hem segern i kommunkvalet till Schackfyran, som är en nationell tävling där Sveriges alla fjärdeklassare erbjuds att delta. Nu väntar regionfinal i Kristianstad mot ett 15-tal andra skolor.

I sydöstra Skåne blir det alltmer populärt att delta och just i Brösarp har en fin och smått otrolig schacktradition satt sig. Skolan har flera år i rad tagit sig ända till riksfinalen och de två senaste åren har de kommit trea och femma! Av över 2 000 klasser runt om i Sverige som deltar! En liten byskola, där klass 4 knappt har fler elever än som krävs för att vara med och tävla.

Framgång föder framgång och den där bilden från fritids i morse är ett tydligt bevis på hur barnen själva förvaltar och sprider glädjen och skickligheten. Därför blir årskurs fyra duktiga år efter år. Men även eldsjälarna i Österlens schackvänner och lärarna på skolan ska ha tack. Schack kräver koncentration, logiskt tänkande, strategi och lite matematik. Det är med andra ord ett utmärkt inslag i utbildningen och jag hoppas att traditionen ska stanna i Brösarp. Österlens schackvänner hette tidigare Brösarps schackklubb, som bildades 1972, så om allt fortsätter som vanligt lär framtiden vara tryggad. Och nu finns ju dessutom en stor uteschackplan bakom skolan.

Categories: Sport

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.