Tockabjär | Världsstjärnor och gamla barockskåp
Välkommen till Tockabjär, Brösarp, Österlen. Här skapar vi ett unikt naturboende mitt i bokskogen. Livet nära källan.
Tockabjär, tockabjar, naturboende, hus, österlen, brösarp, villor, källan
16337
post-template-default,single,single-post,postid-16337,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Världsstjärnor och gamla barockskåp

Albovägen genom Brösarp.

10 Apr Världsstjärnor och gamla barockskåp

I dag bjuder Brösarp på en del sällsynta och lustiga vyer. Vid skolan finns plötsligt ett helt tävlingscenter uppbyggt, på Ica-parkeringen trängs orienterare sittande på stolsryggsäckar med fina bilar som körs av antikvitetsfantaster. Bakom varje hörn kan en flåsande färgglad person med karta i handen dyka upp – eller någon som fyndat stolar från 1800-talet.

Det är nämligen antikmässa och en stor nationell orienteringstävling, samtidigt mitt i Brösarp. Antikmässan i Brösarp benämns ofta som Sveriges bästa eftersom de vägrat tumma på kvalitet och därmed numer lockar utställare från hela norden. Bussar kör från Norge och barockskåp fraktas från Helsingfors. De vägrar ta in nymålat eller sönderrenoverat och har dessutom flera Antikrundanexperter som dragplåster. Förutom mässhallen öppnar flera andra, tillfälliga eller beständiga, antikvitetsbutiker upp i Brösarp denna helg och därför kommer runt 3 000 personer till Brösarp för att titta på antikt.

Samtidigt kommer lika många orienterare eftersom den första deltävlingen av Swedish League avgörs här i helgen. Det är den absoluta världseliten som är på besök blandat med glada motionärer och i dag avgjorde sprinten genom stadsorientering inne i byn! Överallt finns kontrollpunkter och orienterare sprang kors och tvärs genom villakvarteren hela förmiddagen.

Lokala orienteringsklubben Andrarums IF (med sin klubbstuga ett par hundra meter från Tockabjär) arrangerar och det är fantastisk hur smidigt de fått allt att flyta trots den stora evenemangskrocken i en liten by med 700 invånare. Byns föreningar passar så klart på att sälja korv eller fika och överlag är det ju en fantastisk möjlighet för hela näringslivet när en så stor publik finns på plats. Om en månad är det Matmässan och då fylls hela byn på nytt!