[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hur doftar världen? Jo, genom att lukta på kryddor och placera dem på världskartan kan man se om smaklökarna har koll på kontinenterna. Några gånger om året kommer världen till Brösarp och byn förvandlas till händelsernas centrum. I varje fall känns det så när man slår upp tidningar eller ser besökarna rulla in i byn. Genom åren har antikmässor, orienteringstävlingar och traktorkonserter skapat nått nationell uppmärksamhet, för att inte tala om moderna mässan eller vårt SM i grässlalom. Nu har vi fått ett nytt årligt event som lockar folk en masse: Skånes Matfestival, eller ”matfestivalen” som den nu kort och gott kallas när den kommit in på sitt tredje år.

Vare sig du gillar friterade surdegsklumpar, räddad glass eller helstekt gris så hittar du ditt lystmäte i någon del av festivalen. Jag beställer en tallrik rökt lårfilé av Bjärekyckling på syrad rödkål med Lundasparris och ramslöksmajonäs, till det blir jag rekommenderad en lokal lättöl som smakar som en fullfärdig medlem i den startare ale-familjen. Touché tänker jag belåtet och vandrar vidare!

Här finns Michelinkockar, en högskola med gastronomistudenter och morgondagens snabbmat. Vidare längs varvet stöter jag på kalkon, både levande och som korv. Jag kommer in i det som i år kallas barnens matfestival. Härifrån rullar äppeltåget, en traktor med vagnar som tar dig upp i blommande äppellundarna där Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta spelades in. Och här kan du titta in i binas vardagsrum i honungstältet. ”Håriga mackan” är en app som en kollega lanserat. Den finns så klart på plats och låter barnen komponera sina egna smörgåsar med öron, näsa och mun. Och vips så har de ätit både broccoli och rädisor utan minsta klagan.

Tre dagar håller festivalen på, och kanske är det den tid som krävs för att äta sig igenom alla läckerheter och cook-a-longs. Själv måste jag vidare till barnkalas och går mätt och belåten hem med en säck rejäla surdegsbröd, sådana som väger ett drygt kilo styck och till och med blir ännu godare efter några dar.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16419,16421,16420,16418,16423,16422″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.