[vc_row][vc_column][vc_column_text]… och lokföraren alla barns idol. Det låter som minnen från en svunnen tid och det må så vara i vanliga fall. Men det finns faktiskt ovanliga fall också. Stora tunga ånglok har en magisk dragningskraft inte bara på tågvagnar utan även på små barn, och en trevlig utflykt från byn så här års är den tidsresa man gör med en cykel på tio minuter från bykärnan.

Vi tar den krusbärskantade grusvägen genom Bengtemölle och Bosarp upp till Brösarps station. Jo, Brösarp har en tågstation, även om den ligger utanför byn och är extremt begränsad vad gäller pendlingsmöjligheter. Tågen går bara sommartid och runt jul och kör bara till Sankt Olof, vilket dessutom tar väldigt långt tid för dessa ånglok kör aldrig fortare än fyrtio.

I dag är det ”barnens tågdag” på Skånska Järnvägar i Brösarp. Alla barn bjuds på glass och får ballong och kritor, och så finns det fiskedamm och annat kul på perrongen och i det gamla stationshuset. Och det ser dessutom ut precis som förr. Stins, lokförare, korvgubbar, med flera, har korrekta uniformer från den svunna tid som vi under somrarna har chansen att återuppleva.

Vi väljer 1:a klass längst bak i tåget, vilket blir längst fram på hemvägen. Vadderade säten och generösa utrymmen. Restaurangvagnen var fullbokad så vi har med egen matsäck. Det är dock svårt att slita barnen från fönster och ändan på vagnen där barnen tjuter i kapp med tågvisslan.

Den gamla rälsen går långt från de vanliga färdvägarna och det känns som att vi dundrar fram rakt genom landskapets åkrar, backar och skogar. Inte en bil i sikte men däremot havet och Hanöbukten när vi passerar Vitaby kyrka. Vackert, men det struntar barnen i som är i extas av fartvinden och tuffandet.

Väl tillbaka på stationen i Brösarp är det full ruljangs. Barn med ballonger och glass över allt. Så fort loket hunnit vända och koppla på vagnarna från andra är det dags för nästa avgång. På prick enligt tidtabellen för ånglok blir aldrig försenade och elfel existerar inte i denna värld, som är precis som från en svunnen tid då stinsen var kung i byn och lokföraren alla barns idol.

/Fabian

Skånska Järnvägar – Ångtåget på Österlen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16515,16519,16518,16517,16516″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.