[vc_row][vc_column][vc_column_text]På våren har maten sin festival i Brösarp och på hösten har äpplet sin marknad i grannbyn Kivik. Mitt där emellan, både tidsmässigt och geografiskt, har nu vinet fått sin alldeles egen festival i Skepparp, den säregna lilla byn utan kärna som börjar vid gamla Skepparps tågstation och slutar några kilometer längre bort vid havet med vandrarhemmet Skepparpsgården, som Dag Hammarskjöld en gång invigde. Själva vinfestivalen arrangeras mitt i denna långsträckta idylliska by. Närmare bestämt på Skepparps Vingård.

Läget är perfekt för oss på alla sätt och vis. Det är inte längre bort än att fyraåringen och sjuåringen kan trampa dit för egen maskin så vi packar en ryggsäck och sadlar familjen på cyklarna med tvååringen i barnstol. Vi behöver heller inte ta hänsyn till någon promillegräns på 0,2 för den gäller inte cykel, om vi nu skulle råka svälja några av de förädlade druvorna i vinprovarglasen. Vägen dit är en fröjd i sig, förbi Bengtemölla och Bosarp, mestadels längs Skåneleden, så det är en trygg liten grusväg för små cyklister.

Jag börjar festivalen med tre centiliter Skepparps Grand Prix Solaris från 2014. Det doftar både gott och fruktigt med inslag av det ekfat det legat och jäst på. En frisk fläkt av citrus och färska örter når näsan innan jag tar första smakprovet. En andra våg av samma känslor sveper genom kroppen och jag fascineras över att jag står på den plats där druvorna odlats och förädlats till denna dryck. Livet nära källan i sin bästa bemärkelse, bara några kilometer hemifrån.

Barnen får också en ytterst lokal dryck att dela på. Vingården är även en ekologisk äppelodling så vi köper en stor flaska must med Årets Skörd Skepparp på Holsteiner Cox, Blenheim och Ingbo. Gott tycker barnen som blivit riktiga mustkonnässörer genom sin farfars äppelmust från Källagården, precis bredvid Tockabjär.

Sammanlagt är det sex skånska vingårdar som dukat upp för display tillsammans med föreningen Svenskt Vin. En gång i halvtimmen, på helslag och halvslag, går en guidad tur genom de 7 000 vinstockarna som Bengt ”Fuffe” Åkesson, mannen bakom Skepparps Vingård, planterat. Här får vi lära oss allt om mödan som ligger bakom de viner vi nyss provsmakat, om hur nattfrosten hålls borta med fläktar och eldar, hur rankorna styrs, beskärs och hålls efter tills klasarna är klara att skördas efter rätt antal graddagar. Bland raderna stöter vi på en del av de ”vinbönder” som abonnerar på rader och sköter stockarna hela året. Just nu går några och knipsar av tjuvskott, precis som man brukar göra på tomatplantor.

När hungern stöter på går jag in i restaurangen för att köpa lite mat. Där står kocken Tareq Taylor och serverar sin specialkomponerade festivaltallrik som passar utmärkt till vingårdens tre Solarisviner. Jag passar på att fråga om den bakugn som Tareq murade i lera i SVT:s Trädgårdstider nyligen och innan vi vet ordet av får vi posera tillsammans med Tareqs tallrik för vingårdens egna ändamål.

Jag har en provsmakningskupong kvar och väljer att avsluta festivalen med ett glas dessertvin från vingården i Klagshamn. Gjort på Solarisdruvan med en restsötma på hela 38 gram per liter är Nordic Light 2014 ett bra bokslut på dagen, som bjudit på allt från vita till röda viner, från rosé till mousserande. Skål!

/Fabian

Mer om vinfestivalen på Österlen

Mer om Skepparps Vingård

(Fotot på Tareq är taget av Tommy Persson/www.eyeswideopen.nu)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16535,16532,16534,16536,16531,16542,16529,16530″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.