[vc_row][vc_column][vc_column_text]

”Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.”

Så skrev Karin Boye i sin dikt I rörelse för snart 100 år sedan. Öster om Brösarp har vi en väg som är betydligt äldre än så. En väg som följer konturerna i backarna och det böljande landskapet. Riksväg 9 heter den nuförtiden och är livsnerven genom Österlen hela vägen ner längs kusten via Simrishamn till Ystad.

Särskilt vacker och speciell är vägen mellan Brösarp och grannbyn Ravlunda. Dramatiska små backar tornar upp sig på båda sidor av vägen medan korna idylliskt betar bland blommorna på slänterna. Med lite tur tuffar ångtåget förbi just när du passerar under viadukten. För två år sedan var vägen avspärrad när Avicii körde fram och tillbaka i arla morgonsol. Det var Volvo som spelade in en i raden av sina reklamfilmer på just denna slingrande vackra vägsträcka.

Samma backar utgjorde under lång tid också kulissen i den berömda Bregottfabriken-reklamen, och innan dess var det bordsmargarinet Lätta som körde motorcykel på denna väg och menade att ”livet blir så lätt”. Och långt innan dess satt målarprinsen Eugen uppe på backarna och avbildade skönheten i landskapet där väger går fram. För ännu längre sedan kom Carl von Linné farandes här och skrev i boken om sin skånska resa 1749:

”Ravlunda kyrka låg mycket höglänt, omgiven med de härligaste fält, som sluttade på alla sidor och änteligen liksom instängdes med de skönaste skogar. Alltså hade hon den härligaste situation, som man i landet finna kunde.”

På kyrkogården vilar Fritiof Nilsson Piraten, mannen med den berömda gravstenen, ett stenkast från backarna där en 17-årig Stellan Skarsgård filmdebuterade med Piratens mästerverk Bombi Bitt och jag.

Frimärke från 1978 med motiv från Carl von Linnés skånska resa.

Frimärke från 1978 med motiv från Linnés skånska resa.

Känslan som vägen framkallar inom dig när du kör genom de mjuka kurvorna är att den aldrig ska ta slut, vilket kanske är det bästa betyget av alla. Någon tyckte att vårt kuperade landskap här vid porten till Österlen är lite som ett Wales i miniatyr. ”Ett apotek för själen” har Björn Ranelid en gång sagt om Brösarps backar.

År 2012 kom det så på pränt. Väg 9 är Sveriges vackraste väg. Det var opinionsbolaget YouGov som gjort en undersökning tillsammans med bilföretaget Kia för att ta reda på vilken vägsträcka som svenskarna helst kör under bilsemestern. Hela 15 procent av de cirka 1 000 intervjuade angav att de helst färdades just denna väg under sin semester. Riksväg 9 korades alltså till Sveriges vackraste väg och här pendlar min fru till och från jobbet varje dag.

Mitt mellan Brösarp och Ravlunda, ett litet stenkast från ”Bregottfabriken”, finns dessutom en populär rastplats. Här har Trafikverket återskapat den gamla äppellunden vid rastplatsen så att gästerna kan kalasa på olika äppelsorter under sina pauser i Brösarps södra backar. Som grädde på moset utsågs denna rastplats vid Sveriges vackraste väg till Skånes bästa rastplats av Motormännen 2007.

Häng med på en åktur i filmklippet nedan!

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/qDNPM58Jqdc”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16663″ border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Sevärdheter

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.