[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det vilar ett stilla skimmer över övergivna platser. Ställen där människor samlats, arbetat eller bott, men som sedan har lämnats åt sitt eget öde medan naturen så sakteliga återtar herraväldet. Det finns inte så många sådana platser på vår del av Österlen, men en sådan har jag och min äldste son sneglat på under sommaren: minigolfbanan i Vitemölla.

Den slitna gamla banan ligger bakom glasskiosken bredvid badhotellet där byn slutar och vägen fortsätter mot Kivik. Kiosken har stängt för säsongen så vi är helt ensamma. Bara enstaka bilar och kvällsflanörer tittar nyfiket på oss. Jag och min son har tagit med klubba och boll, och en piassavakvast för att sopa bort barr, kottar och sand som ligger utspritt på de flesta av banorna.

Här finns 15 hål. Vi sopar, puttar och gör high-five om vartannat. Banorna funkar fint även om de blivit lite skeva genom åren och vissa element saknas. Att de inte är helt hundra är ju en utmaning i sig. De ligger dessutom på en sandstäpp och mellan dem sticker det upp sandliljor, sandvedel och enstaka småtallar och ekar som aspirerar på att ta över. Området har ett mycket högt bevarandevärde enligt Länsstyrelsen.

Jag lagar en bana genom att luta det lösa avslutet mot en pinne. Min son sätter kvällens första, och enda, hole-in-one. Själv lyckas jag aldrig peta i den på detta hål. Antingen fastnar bollen i ”ribban” som ska sätta dit alla fartdårar eller så slår jag för löst.

När himlen börjar bli eldröd i väster har vi gått hela banan och det är dags att åka hem … om vi inte ska klämma en glass vid hamnkiosken i Kivik först. Hur som helst kommer vi att åka hit igen för det är något speciellt med att vara ensam på en övergiven minigolfbana. Och det gäller att passa på, för till nästa sommar ska den gamla bangolfen bakom glasskiosken bytas ut mot en ny och området piffas upp ryktas det.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16717,16719″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Sport

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.