[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det är gott om skördefester just nu. Mycket frukt och grönt står redo både på fälten och i skogarna. Häromdagen kom det upp en stor skylt om självplock av sockermajs en dryg kilometer söder om vackert krokiga väg 9 mellan Brösarp och Ravlunda.

Jag och äldste sonen stack dig för att plocka lite majs till middagen. Han har aldrig varit i ett majsfält förut så det var lite spännande för honom att kliva in i raderna mellan plantorna för att själv skörda den gula kvällsmaten. När majsen lutar ut från stammen börjar den bli mogen och när silktrådarna vissnat helt och kolvarna har blivit tjocka och trubbiga är de redo för skörd. Nu gäller det bara att hitta stora majskolvar också.

Sonen går före och frågar lite försiktigt om den eller denna duger. Han knäcker bestämt av den första majskolven. Bladen runtom behåller vi för ska man grilla så blir det dels jämnast resultat så men man får även något att hålla i om man viker tillbaka bladen. Vi behöver bara sju stycken för att täcka middagen för familjen.

Betalar gör vi genom att swisha fyrtiotvå kronor för alla sju kolvar till ett nummer vid kassan. Det är mycket billigt för en purfärsk middag. En timme senare sitter vi mätta och belåtna i trädgårdsmöblemanget därhemma, fascinerade över att vi just ätit en sorts gräs som kan bli sex meter högt. Men egentligen är det inte så konstigt för majs har människan ätit i över 10 000 år.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16813,16814,16812″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.