Det senaste decenniet har det börjat dyka upp små gårdsmejerier på sina håll i Sverige. I Jämtland har Skärvångens Bymejeri blivit kända för sina mögelostar och tjuckmjölk (långfil) och i Sörmland har Järna Mejeri allt från biodynamisk getmjölk till vällagrade hårdostar. Utanför Nyköping där mina svärföräldrar bor har vi senaste året blivit bortskämda ljuvlig fil och delikatessglass från Ösvreta gård. Nu har turen äntligen kommit till Österlen.

Under hela hösten har vi med spänning väntat på att det lilla gårdsmejeriet Vitaby Kyrkby Mejeri skulle slå upp portarna till sin gårdsbutik. Den fjärde advent blev det slutligen premiär. Som namnet antyder ligger det nära den gamla kyrkan från 1100-talet som har panoramavy ut över Hanöbukten. I en röd liten friggebod framför kullerstensplanen kan vi nu handla nymjölkade och förädlade mjölkprodukter från de 70 Holsteinkorna som betar på backarna bakom gården.

Vi köper hela sortimentet: ett paket nykärnat smör, en liter nymjölkad mjölk, en liter filbunke som inte ens hunnit kylas ner, ett paket crème fraiche och en liten flaska med gudomlig grädde. Allt är så klart lågpastöriserat och mjölken är ohomogeniserad och har sin naturliga fetthalt på 3,8–4,1 procent, filbunken likaså. Grädden på 40 procent kräver tio liter mjölk för att göra en liter grädde, vilket märks för den är riktigt tjock och välsmakande. Allt är förpackat den fjärde advent, så det är svårt att få tag på färskare mjölkprodukter.

Till sommaren planerar det lilla mejeriet i kyrkbyn att utöka sortimentet. Då blir det fler sorters smör och kanske även mozzarella, halloumi och fetaostar på hyllorna. Och glass på grannens blåbär från tvärs över vägen. Det ser vi fram emot!

/Fabian

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.