[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det fanns en gång en dryck som kanske mer än alla andra förknippades med julen, men som sedan länge trängts bort av julmust och nu nästan är bortglömd. Enligt vissa är den ursprunget till just julmusten och nuförtiden får du leta länge för att finna den i någon butik, till och med i juletid. Då är det tur att den är lätt att göra själv för den enträgne. Jag talar om enbärsdricka. Förr hade enebärsdrickan sin självklara plats på julbordet. Den påminner en hel del om julmust men är mer aromatisk i smaken

Det finns gott om enbuskar och enefälader runt Brösarp, speciellt i våra sandstäppsområden, och det är dit vi begett oss för att plocka. Med jämna mellanrum rensar Länsstyrelsen bort enbuskar till förmån för sandälskande blommor och växter, så vi behöver inte ens själva klippa av några grenar, för det får man inte heller enligt allemansrätten. Det är bara enbären man får plocka, bären som egentligen inte är några bär utan en samling kottar som har en bärliknande form.

Det är som sagt enris vi ska ha, en hel plastpåse full. Men vi tar några extra enbär också för smakens skull, helst de blåsvarta ”tvååringarna” som ger mer smak än de gröna ”ettåringarna”. Innan humlen kom till Sverige användes just enris och enbär till att smaksätta öl, typ som Gotlandsdricka.

För den som vill krydda julen med enbärsdricka gäller det att börja i tid. Det tar ungefär en vecka att göra enbärsdricka. Så här gjorde vi:

1 ”ICA-påse” enbärsris med enbär
9 l vatten
900 g mörkt muscovadosocker
13 g jäst

Koka upp vatten i en stor kastrull. Skölj riset och lägg det i kastrullen med det kokande vattnet. Se till att det kokar ordentligt och stäng sedan av värmen och låt riset stå och dra i vattnet i 20–30 minuter.

Sila brygden genom en kökshandduk. Rör ut socker, 100 gram per liter brygd. Låt det hela svalna till 37°C och smula ner jästen, max 1,5 gram per liter brygd (rör gärna ut jästen i en liten del av vätskan först. Täck över kastrullen eller hinken och ställ den varmt så att jäsningen kommer i gång. Det tar minst ett dygn, gärna två, men inte längre. Skumma eventuellt av allt skum som bildas.

Buteljera drickan på väl rengjorda flaskor men se till att inte få med bottensatsen. Ställ flaskorna varmt några timmar så att jäsningen sätter fart igen. Nu trycker du i traditionella korkar i flaskorna, inte för hårt utan så att den kan flyga av om jäsningen skulle bli för häftig. Obs! Absolut inga skruvkorkar för då kan flaskan explodera. Ställ slutligen flaskorna svalt i 6–8 dagar.

Drick helst all din enbärsdricka inom en vecka eller två, för enbärsdricka är en färskvara.

Här finns förresten ett annat recept på enbärsdricka med citron.

God jul!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17047,17045,17042,17043,17044,17050″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.