Det är inte varje dag Brösarp nämns i mästerskapssammanhang. Här har visserligen arrangerats både internationell världscuptävling och O-ringen för orienterare de senaste åren och en radda inofficiella SM i grässlalom, men när det kommer till landslag och stora mästerskap är Brösarp inte bortskämda.

Men vi har våra ljuspunkter i idrottssammahang och då talar vi inte bara om byns stora föreningar, Brösarps IF och Andrarums IF, utan om individer som just nu rosar vårt idrottsrykte. Häromdagen kom pressmeddelande från Svenska skytteförbundet om vilka som ska få representera Sverige på VM i fitasc sporting i Ungern i juli, och ett av tre namn var Fredrik Malmström, Brösarps Jaktskytteklubb.

Fitasc är en typ av lerduveskytte och många hävdar att det är den ultimata utmaningen i lerduveskytte. 200 duvor skjuts på fyra dagar och utan att kunna gå in på alltför många detaljer så verkar det vara uppbyggt i flera olika steg och kräva en hel del av skytten. Fredrik har redan en del erfarenhet av tävlingar på den internationella nivån, men har inte pekats ut som guldfavorit utan en placering mellan 6 och 20 anses realistiskt. Han har ett riktigt fint år bakom sig med SM-silver i engels sporting, SM-guld i compak sporting och SM-guld i just fitasc sporting.

I byn finns både Brösarps Jaktskytteklubb, som Fredrik tävlar för, och Andrarum-Brösarps Skytteförening. Brösarps JSK har anor ifrån slutet av 60-talet och har en bana norr om Brösarp, intill de norra backarna, där runt 85 medlemmar skjuter compak sporting, trap och skeet. Juniorverksamheten värderas högt och många unga i trakten har någon gång varit aktiva i klubben. Några stenkast från lerduveskyttarna ligger ytterligare en skjutbana där Andrarum-Brösarps SF håller till. Denna klubb bildades 1986 och siktar in sig på luftgevär, korthåll och klassiska 6,5 mm.

Men pratar vi nu om idrottsliga framgångar på internationell nivå måste det hetaste namnet just nu vara Johannes Hopf. Han fostrades i Brösarps IF och gör just nu succé som målvakt i den turkiska ligan. Häromdagen höll han sin tionde nolla på 22 ligamatcher och det är många som nu ropar på en landslagsplats för Hopf.

Det vore ju riktigt häftigt att följa Hopf i landslaget kommande mästerskap. Till dess kan vi alltså följa Fredrik i Ungern i sommar.

PS. En gång mötte faktiskt Brösarps IF självaste Malmö FF här i byn, men den historien får vi spara till en annan gång. DS.

Brösarps Jaktskytteklubb

Andrarum-Brösarps Skytteförening

Brösarps IF

Categories: Sport

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.