[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det finns en sak Brösarp har saknat de sista somrarna. Det finns ju det mesta ärligt talat för en by på 700 invånare med restauranger, antikt, fika och cykelavstånd till havet. Men närmaste kulglass har varit i Kivik.

Backaglass heter glasskiosken som nu i helgen slog upp portarna vid vägstationen och bjöd gräddglass i tio olika smaker. Ottoglass, som varumärket heter, tillverkas i Yngsjö bara ett par mil bort och tillhör de godaste gräddglassarna som går att hitta i kiosker i södra Sverige. Historien går tillbaka till 1950-talet då Bonde Albrektsson startar  tillverkning av glass i Åhus och några turer senare inpå 60-talet börjar sonen Otto att arbeta med glass.

Att glasskiosken öppnade just denna helg beror på Matfestivalen som fyllde byn med besökare för fjärde året i rad. Upplägget är massor av utställare, med mat eller dryck som tema, visar upp sig, och alla besökare uppmanas att komma både hungriga och törstiga. Allt från insekter, riktig korv, praliner, lokala viner och extremt lokaltillverkad öl. Roligast tyckte barnen det var att mixa sin egen smoothie genom att cykla.

För den som ändå tog sig till Kivik denna helg vankades de ännu mer dryck. Där gick Must-SM av stapeln. Kiviks musteri arrangerade för första gången ett svenskt mästerskap för att utse Sveriges bästa must utifrån 77 svenska tävlingsbidrag. Brösarps stolthet, Källagårdens äppelmust, fick se sig slagna av lokala konkurrenter. För äppelmust finns det gott om här på Österlen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17451,17449″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.