[vc_row][vc_column][vc_column_text]

I 34 år har man kunnat plocka sina hallon i Norra Björnstorp uppe på Brösarps norra backar. I slutet av juli har bybor och semesterfirare tagit sina burkar och gjort den korta resan uppför de norra backarna. Långa rader av hallonbuskar har bjudit mogna hallon varje dag och burkarna fylls snabbt med de generösa röda bären. Men 2017 går till historien som det sämsta året någonsin för hallonodlingen. Under senvårens kalla frostnätter frös sommarens hallon bort och därför är hallonhaveriet ett faktum i år. Skylten har inte ens kommit upp ute på väg 19 som ska skylta spontanbesökarna rätt och kunder uppmanas på hemsidan att ringa innan de kommer.

Så det var med små förväntningar som jag och äldste sonen reste upp en förmiddag för att hänga på låset när de öppnar klockan 9. Bären som mognat sedan gårdagen kanske inte skulle räcka ens för att fylla en burk? Men det visade sig inte vara någon större fara. Visst är det stor skillnad mot de vanliga åren där man inte behövt gå många meter för att fylla burken, men det gick att få ihop några liter denna morgon också. Den skrala hallonskörden gjorde också att vi lyfte blicken mot andra buskar i odlingen. De svarta vinbären, nästa lika stora som vindruvor, var avplockade. Men krusbär gick att hitta i både gröna och röda färger mot en insats av vissa rivmärken på underarmarna efter att man stuckit händerna djupt in i de stickiga buskarna. Sonen hittade också vita vinbär som fick följa med hem. I den röda stugan vägde sedan Helen, som driver odlingen tillsammans med sin man sedan 1983, bären och vi betalade för vår skörd. En krusbärspaj med marängtäcke och generösa bärtallrikar med grädde väntar för familjen där hemma.

Hallonodlingen i Norra Björstorp

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17567,17569″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Mat

Vi använder cookies för att förbättra din webbläsarupplevelse genom att komma ihåg att du har loggat in. Om du fyller i ett kontaktformulär använder vi cookies för att komma ihåg dina uppgifter till nästa gång. Vi använder tredjepartscookies för att spåra hur du använder vår webbplats, till exempel vilka sidor du besöker och hur lång tid du spenderar på dem. Detta hjälper oss att få en bättre förståelse för hur människor använder vår webbplats och hur de kommer åt den.