[vc_row][vc_column][vc_column_text]Varför i hela friden står det en hemmasnickrad ishockeypokal döpt efter Sveriges förbundskapten i ishockey på ett fik i Brösarp? Tja, det står ju en staty av fotbollslegenden Nacka Skoglund på idrottsplatsen i Borrby, så varför inte? Å andra sidan finns inget minnesmärke efter Atlantflygaren Charles Lindberg i Smedstorp, så kanske behövs det ändå mer än en flyktig koppling för att få sitt namn förevigat på Österlen.

Men varför står det då en ishockeypokal med Pär Mårts namn på Café Smulan till allmänhetens beskådan? Vi backar bandet. Ända sedan 60-talet har det spelats ishockey i en riktig rink i Brösarp och ganska snabbt blev det en tradition att spela derby mot grannbyn Maglehem. Det fanns till och med ett riktigt lag med juniorer från byn som åkte runt och fick stryk i Sydsvenska Dagbladets och Malmö FF:s SDS-pucken. Så ishockeytradition finns.

Det var inte varje vinter derbyt kunde spelas och så småningom föll det i glömska. Men för några år sedan togs det upp igen med förnyad kraft och då uppstod också ett behov av att kunna visa för världen vilken by som regerar på isen i bygden. Tanken om en pokal föddes.

Inför säsongen 2010/2011 blev Pär Mårts förbundskapten för Tre Kronor. Han hade tidigare vunnit OS-guld 1994 som assisterande förbundskapten och även tagit tre SM-guld med HV71. Efter två år med Tre Kronor blev det också ett VM-guld. Men vad har förbundskaptenen i ishockey med Brösarp att göra? Jo, ända sedan 2001 har en annan Pär stått vid Pär Mårts sida, filosofie doktorn i psykologi Pelle Pettersson. Pelle är Tre Kronors psykologiske coach och han bor strax utanför Brösarp. Det är Pelle som lockat NHL-proffs och förbundskapten till isen nere vid skolan i Brösarp, och det är Pelle som fixat signerade landslagströjor och diverse priser som kunnat användas för insamlingar till upprustning av den gamla rinken.

Hur var det med pokalen då? Jo, enligt sägnen så var det en Brösarpsbo som sågade av sitt ben för att få en bra stomme till ett vandringspris för hockeyderbyt, sitt bordsben alltså. Kronan på verket blev den gamla Jofahjälmen som Pär Mårts signerade under sitt besök i rinken där han slog ett slag för konstfruset i Brösarp (se filmklipp nedan). För att få lite volym och pondus i pokalen slog nyligen landslagsspelarna Marcus Sörensen (svart klubbtejp) och Mattias Sjögren (vit tejp) sönder varsin klubba under uppladdningen inför hockey-VM i Ryssland. Klubbladen triumferar nu på trofén. Vandringspriset döptes påpassligt till ”Pär Mårts trofé” och står nu alltså på Café Smulan i Brösarp, så länge vi är regerande mästare i ishockey. Och så var sagan all …

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/KoOrP2XgfmE”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.